Prosjekter: Fiskeri og havbruk

Norske utstyrsleveranser til Prestfjords nye frysetråler

I midten av oktober forlot den nybygde tråleren «MS Sunderøy» verftet Astilleros Gondon i Spania. Eier av frysetråleren er rederiet Prestfjord som er en del av Holmøy-konsernet lokalisert i Sortland.

Prestfjord AS
Foto: Prestfjord AS

Dette innholdet er publisert før 1 juli 2021 av GIEK eller Eksportkreditt Norge.

Etter levering fra verft i Spania satte «Sunderøy» kursen mot Ålesund, for videre testing av instrumenter, vinsjer og fremdriftssystemer i nærområdet. I slutten av november ankom tråleren sin hjemhavn Holmen i Sortland.

I desember kunne mannskapet dra på den første fisketuren med «Sunderøy», og feire en vellykket første lossing med gløgg og julegaver.

Avansert teknologi på MS Sunderøy

Den avanserte frysetråleren «Sunderøy» er designet av Kongsberg Maritime. Den har en lengde på 77,3 meter og en bredde på 17 meter. Tråleren skal i hovedsak fiske etter torsk og reker. Det er plass til et mannskap på 29 om bord. Tråleren har H/G produksjon om bord og rekelinje for koking. Det skal også settes inn en olje- og melfabrikk som gir full utnyttelse av biproduktene.

MS Sunderøy – Foto: Prestfjord AS

«MS Sunderøy» er den fjerde tråleren til Prestfjord, som har til sammen 12 kvoteenheter for hvitfisk og reker. Lånet på 180 millioner kroner knytter seg til finansiering av norske utstyrsleveranser til frysetråleren. Lånet er 100 prosent garantert av Eksfin, og finansieringen kom på plass i samarbeid med DNB.

Frysetråleren tar i bruk ny teknologi som er mer miljøvennlig, som øker komforten om bord og har løsninger som vil gi bedre kvalitet på produktene. Tråleren har blant annet en kjøler som skal pumpe iskaldt sjøvann inn i blødetankene om bord, et hybrid fremdriftssystem som vil gi mindre utslipp og elektriske vinsjer. Det er installert et Hybrid Shaft Generator-system som vil gi et stabilt strømnett om bord, som igjen bidrar til redusert turtall på motorer.

Les mer om frysetråleren Sunderøy på prestfjord.no

Les mer om: