Dette innholdet er publisert før 1 juli 2021 av GIEK eller Eksportkreditt Norge.

Eksportkreditt Norge har bistått med finansieringen av tråleren «Newfoundland Victor» fra verftet Vard Aukra. Det kanadiske selskapet Newfound Resources Ltd betaler NOK 350 millioner for båten.

Newfoundland Victor

– Utbetalingen er historisk på den måten at det er første gang at vi i Eksportkreditt Norge sin 4,5 år lange historie finansierer utenlandsk reder som bygger fiskebåt ved norsk verft. Tidligere har vi finansiert norske design- og utstyrspakker for norsk reder som har bygget ved utenlandsk verft, sier Stig Gjethammer ved Shipping and Maritime i Eksportkreditt Norge.

Fartøyet er et avansert trålerkonsept av Rolls-Royce sitt design. Båten skal fiske etter reker utenfor kysten av Canada. Tradisjonelt er dette et godt fiskeri, og med p.t. gode priser. Kina og Japan er de viktigste avtakerlandene av selskapet rekefangst. Mange land har mye å lære av Eksportkreditt Norges tilnærming til norsk eksport. – Mange land har mye å lære av Eksportkreditt Norges tilnærming til norsk eksport. Vi er svært glade for at vi kunne bidra til å støtte norsk økonomi, men dette går begge veier  – vi har også hatt en betydelig fordel av ordningen, sier Brian McNamara, CEO Newfound Resources.

– Vi er imponert over den innsatsen som er lagt ned på verftet blant våre arbeidere og kontraktører for å kunne levere Newfoundland Victor i tide. Prosjektet er et resultat av et meget godt samarbeide med rederi og verft. Vi ønsker fartøyet og dets mannskap lykke til, og hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning, sier Hans Gunnar Hansen, Senior Vice President/Yard Director Vard.