Prosjekter: Maritim

Siste av tre hurtigbåter levert fra Brødrene Aa

Finansiering fra Eksfin var viktig når Brødrene Aa i Nordfjord fikk kontrakt med greske Attica Group. Nå er den siste av tre hurtigbåter levert fra verftet.

Foto: Brødrene Aa

FAKTA

Utenlandsk kunde: Attica Group

Leverandør: Brødrene Aa

Produkt: Tre hurtig-katamaraner

Finansiering: Låneavtale med Eksfin på EUR 10,29 millioner med 12 års nedbetalingstid. Lånet garanteres samtidig av Eksfin

Verftet Brødrene Aa har bygget tre miljøvennlige hurtigbåter til den største fergeoperatøren i Hellas, Attica Group. I sommer ble tredje og siste båt levert fra det norske verftet. De tre hurtigbåtene fra Brødrene Aa ble satt i drift fra i sommer, og frakter nå passasjerer mellom Pireus og forskjellige havner i Saroniabukta, i Hellas.

Kjøperfinansiering var viktig for å få kontrakten til Norge

Attica Group har betalt 21 millioner euro, rundt 220 millioner kroner, for de tre fartøyene. Kjøpet er finansiert med lån og garanti fra Eksportfinansiering Norge og den greske banken Alpha Bank.

Attica Group finansierer kjøpet med lån på totalt 14,7 millioner euro, hvorav Eksfin yter 70 prosent (både lån og garanti) og den greske banken Alpha Bank står for resten.

Den norske kjøperfinansiering gjennom Eksfin var en viktig brikke for å komme i mål med forhandlingene om leveransen av de tre båtene. Det er kjekt å vite at vi har konkurransedyktige finansieringsløsninger for å fremme norsk eksport.

Tor Øivind Aa, daglig leder i Brødrene Aa

For et norsk selskap som Bødrene Aa, som konkurrerer i et internasjonalt marked med tøff konkurranse, er det en fordel å kunne tilby potensielle kjøpere en pakke som også består av en god finansieringsløsning. Dette blir et fortrinn for norsk verft fremfor verft i andre land som ikke tilbyr slik finansiering. På denne måten motiverer den norske kjøperfinansieringen utenlandske kjøpere til å velge norske leverandører av varer og tjenester.

Solveig Frøland, seksjonsleder maritim og verft i Eksfin

Bevisst miljøstrategi

Attica Group er en stor fergeoperatør i Middelhavet og opererer rundt 60 destinasjoner i Hellas, Italia, Marokko og Spania. Selskapet har en svært bevisst miljøstrategi og har implementert en rekke initiativer knyttet til energiforbruk, luftkvalitet, avfallshåndtering og vannutslipp.

Les mer om kjøperfinansiering

Brødrene Aa, som har verft i Hyen i Nordfjord, har de siste 20 årene spesialisert seg på bygging av energieffektive hurtigbåter i karbonfiber. De tre hurtig-katamaranene som Attica har bestilt vil være 36 meter lange og ha en kapasitet på 150 passasjerer. De skal operere med en maksimal hastighet på 34 knop. Båtenes konstruksjon bygges i karbonfiber, et svært lett materiale som bidrar til redusert drivstofforbruk. I tillegg utstyres skipene med solcellepaneler på hele øvre dekk.

Solcellepanelene bidrar til enda mer energieffektiv drift. Passasjerdekket på båtene er også universelt utformet, slik at fartøyene skal være greie å bruke for alle.

Tor Øivind Aa, daglig leder i Brødrene Aa

Les mer om: