Nyheter: Bank og finans

Eksfin lanserer ny løsning for arbeidskapital – vil utløse mer eksport fra SMB

Maritime Robotics er første kunde på Eksfins nye garanti for arbeidskapital | Foto: Maritime Robotics
Maritime Robotics er første kunde på Eksfins nye garanti for arbeidskapital | Foto: Maritime Robotics

God tilgang på arbeidskapital er viktig for norske små og mellomstore vekstbedrifter som sikter mot internasjonale markeder. Nå åpner Eksfin en heldigital løsning som styrker tilgangen på arbeidskapital.


Viktig finansiering for de fleste eksportrettede bedrifter

Eksfins nye løsning kalles arbeidskapitalgaranti og er spesielt tilpasset bedrifter med under 250 ansatte, og som har en årlig omsetning under 50 millioner euro. I realiteten betyr det nærmere elleve tusen norske bedrifter, som befinner seg i næringer med stor eksportandel. Bedriften må enten eksportere selv, eller levere til kunder som eksporterer.

Tilbudet fungerer slik at bankene inngår en rammeavtale med Eksfin. Bankens kunderådgivere bruker så Eksfins nettportal for å søke om garanti under sin banks tildelte ramme.

Økt kassekreditt blir avgjørende for videre internasjonal vekst for techbedrift

Techselskapet Maritime Robotics er første kunde til å prøve ut den nye løsningen. Selskapet produserer egne autonomiløsninger som ubemannede fartøyer og autonome styringssystem, hovedsakelig for bruk i havrommet.

Børge Sørlie, CFO Maritime Robitics. Foto: Maritime Robotics
Børge Sørlie, CFO Maritime Robotics | Foto: Maritime Robotics

For oss var denne finansieringen helt avgjørende for å kunne fortsette å ekspandere, sier CFO i Maritime Robotics, Børge Sørlie. – Markedet begynner å bli klart for autonome løsninger og etterspørselen øker. Med økt kassekreditt er vi i stand til å ta på oss flere og større oppdrag.

Maritime Robotics er et gründerselskap sprunget ut fra NTNU i Trondheim. Det ble etablert i 2005 og eies hovedsakelig av tre de opprinnelige eierne Vegard Evjen Hovstein (CEO), Eirik Evjen Hovstein (CBDO) og Arild Hepsø (CTO). I dag har selskapet 60 ansatte og omsatte for over 95 millioner i 2022, hvorav 70% kommer fra eksport.

Bedret likviditet kan utløse eksport

Bankene har lenge ønsket et produkt for arbeidskapital fra Eksfin. Maritime Robotics bank Sparebank 1 SMN ble første bank ut til å teste ut det nye tilbudet. Arbeidskapitalgarantien gjør at banken nå kan tilby sine eksportkunder, og leverandører til slike, større kredittrammer enn tidligere.

Ass. banksjef i Sparebank 1 SMN, Gøran Steffensen Foto: Sparebank 1 SMN

Vi har store forventninger til at denne garantien vil være med på å bidra til at våre kunder kan vokse raskere i et internasjonalt marked, sier Gøran Steffensen, assisterende banksjef i Sparebank 1 SMN.

Automatisk søknadsprosess gir banken svar på sekundet

Med Eksfins nye Arbeidskapitalgaranti kan banken tilby flere bedrifter etterspurt driftsfinansiering og samtidig oppnå økt lønnsomhet.

En stor fordel ved det nye produktet er at er at er at kundebehandlingen er automatisk for lån opp til 50 millioner kroner. Slik blir det enklere og raskere å ekspedere flere søknader – og å bruke Eksfin.

Garantien kan også benyttes for bedrifter med større lånebehov enn 50 millioner og/eller bedrifter som ikke kvalifiserer som SMB, men søknadsprosessen blir da håndtert manuelt. 

Bankene kjenner kundene best, og vi støtter oss her på bankenes egne vurderinger av kundens kredittverdighet, sier avdelingsdirektør for SMB, Ivar Rekve. – Med dette produktet kan vi, sammen med bankene, tilby mange flere bedrifter den nødvendige driftsfinansieringen de trenge for å ta steget ut internasjonalt, eller for å vokse videre.

Lurer du på om din bedrift kan få arbeidskapitalgaranti? Ta kontakt med din bank, eller les mer om produktet.

Les mer om: