Prosjekter: Miljøteknologi

Tomra vokser internasjonalt med innovativ finansiering fra Eksfin og DNB

Norske TOMRA er verdensledende innenfor pantesystemer og selskapets panteautomater er et viktig bidrag til bærekraftig gjenbruk av flasker internasjonalt. Sammen med DNB bistår nå Eksfin Tomra og deres kunder med en innovativ finansieringsløsning som vil gjøre det mulig for flere kunder å leie Tomras panteautomater.

Fakta

Norske TOMRA er verdensledende innenfor pantesystemer.

Eksfin stiller til rådighet en fleksibel låneramme på opptil 40 millioner Euro (~480 millioner kroner) der DNB garanterer for 50 prosent av totalbeløpet.

Finansieringsavtalen med Eksfin og DNB bidrar til økt konkurransekraft og smidig leveranse for leasingmodellen til TOMRA i møte med forskjellige behov og panteoppsett i markedene selskapet opererer i.

Globalt har TOMRA mer enn 5 000 ansatte og er børsnotert på Oslo Børs. Selskapet har hovedkontor i Asker med rundt 250 ansatte og ble i år kåret til Norges mest innovative selskap (Finansavisen).

Drengsrudhagen 2, 1385 Asker, Norge

Drengsrudhagen 2, 1385 Asker, Norge

Låneramme på 40 millioner Euro

Eksfin stiller til rådighet en fleksibel låneramme på opptil 40 millioner Euro (~480 millioner kroner) der DNB garanterer for 50 prosent av totalbeløpet. Gjennom denne lånerammen får TOMRA tilgang til en ny kilde kapital som gir selskapet ytterligere fleksibilitet og konkurransekraft i deres leveranser av forskjellige forretningsmodeller globalt. TOMRA opererer med forskjellige forretningsmodeller for panteløsninger, som salg og service til varehandel som er en kjent modell for norske forbrukere, samt leasing og throughput-avtaler som leveres til blant annet Australia.

Finansieringsavtalen bidrar til økt konkurransekraft og smidig leveranse for leasingmodellen til TOMRA i møte med forskjellige behov og panteoppsett i markedene selskapet opererer i.

Les mer om kjøperfinansiering fra Eksfin.

50 års erfaring med panteautomater

TOMRA ble grunnlagt i Vollen, Asker for 50 år siden da to brødre hjalp en lokal kjøpmann med å løse hans utfordringer med håndtering av returnerte tomflasker. I dag leverer TOMRA teknologiledende løsninger som muliggjør sirkulær økonomi med avanserte innsamlings- og sorteringssystemer for optimalisering av ressursgjenvinning og minimering av avfall i næringsmiddel-, gjenvinnings- og gruveindustrien.

Løsningene TOMRA leverer utgjør en viktig forskjell for å sikre bærekraftige verdikjeder og samfunn fremover og vi har store ambisjoner om å bringe våre løsninger til nye markeder, sier Tove Andersen, CEO i TOMRA.

Alle markeder har forskjellige behov og en av våre styrker er at vi er fleksible og kan levere på ulike oppsett tilpasset våre kunder lokalt. Eksfin- og DNBs finansieringsløsning gir oss ytterligere handlingsrom til å tilby fleksible og konkurransedyktige løsninger til våre kunder internasjonalt, fortsetter Andersen.

Tomra sine panteautomater er et viktig bidrag til bærekraftig gjenbruk av flasker, og vi er glade for å bistå Tomra og deres kunder med denne innovative eksportfinansieringsløsningen, sier Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Finansieringen av TOMRA er et godt eksempel på hvordan Eksfin og DNB i felleskap tilrettelegger for bærekraftig omstilling i norsk eksportindustri. Vi har tro på at tilsvarende løsninger blir svært viktige for eksportnæringen fremover og ønsker å støtte norske eksportbedrifter med å lykkes, sier Astrid Prestnes Nordtorp, divisjonsdirektør for Transaction Banking med ansvar for eksportfinansiering i DNB.

Les også saken TOMRA går internasjonalt med innovativ finansieringsløsning på DNB nyheter.

Tidligere har DNB og Eksfin jobbet sammen om tjenestefinansiering for Jotun. Les saken Jotuns miljøvennlige undervannsrobot HullSkater finansieres av Eksfin og DNB.

Fra avtalesignering hos DNB. Foran fra venstre: Magne Schreiner, Trine Loe, Eva Sagemo, Marit Edin, Jan Andre Tellefsen. Bak fra venstre- Astrid Prestnes Nordtorp, Johan Rasmussen, Cathrine Toset, Cecilie Grønntun, Dag Iversen og Sven Hove.